Mleka początkowe (oznaczone numerem 1) stosuje się w żywieniu niemowląt w pierwszych 4-6 miesiącach życia. Skład ich uwzględnia specyficzne potrzeby żywieniowe tego okresu i zaspokaja zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Mleka te są tak skomponowane, aby z ich przyswajaniem poradziły sobie nie w pełni dojrzałe mechanizmy trawienia i wchłaniania młodych niemowląt. Zasadnicze cechy odróżniające mleko początkowe od niemodyfikowanego mleka krowiego są następujące: obniżona całkowita zawartość białka, zmiana stosunku białek serwatkowych do kazeiny (najczęściej stosowane są mleka, w których przeważają białka serwatkowe a ich stosunek do kazeiny wynosi 6:4, gdy w mleku krowim stosunek ten wynosi 2:8, z wyraźną przewagą kazeiny), modyfikacja składu tłuszczów, zapewniająca prawidłową podaż m.in. niezbędnych nienasycownych kwasów tłuszczowych (kwasu linolowego i alfa-linolenowego – bez nich prawidłowy rozwój jest niemożliwy – ich niedobór cechuje niemodyfikowane mleko krowie), poprawa składu i zawartości węglowodanów – wyłącznym ich źródłem, tak jak w pokarmie kobiecym, powinna być laktoza (dopuszczalny jest niewielki udział glukozy i/lub maltodekstryny), a jej stężenie identyczne jak w pokarmie kobiecym (blisko dwa razy wyższe niż w mleku krowim), obniżona, zbliżona do stwierdzanej w pokarmie kobiecym zawartość sodu, stosunek wapnia do fosforu wynoszący tak jak w pokarmie kobiecym około 2:1.
Mleka tego typu można stosować jako dodatek do innych pokarmów do końca pierwszego roku życia, jednak pod warunkiem, że są wzbogacane w żelazo.
Dodaj komentarz