Mądrość ludowa głosi, że kiedy w ciąży masz apetyt na słodycze, urodzisz dziewczynkę, a gdy na śledzie – chłopca. I choć takie przesądy trzeba włożyć między bajki, to jednak ciążowe zachcianki o czymś świadczą – mówią nam, jakich składników odżywczych potrzebuje organizm. Z całą pewnością nie jest to biały cukier i utwardzone tłuszcze obecne w czekoladach, batonikach i ciastkach. A więc czy w ciąży można jeść słodycze? Jak nadmiar cukru w diecie może wpłynąć na Twoje dziecko? Czym zastąpić słodycze i jak ograniczyć ochotę na słodkości? Odpowiadamy na Wasze najczęstsze pytania.
Zachcianki do nieodłączny element ciąży. W końcu walczysz z huśtawkami nastrojów, potrzebujesz poprawić sobie humor, a czekolada wydaje się wtedy idealnym rozwiązaniem.
Jednak ochota na słodycze to nie tylko kwestia zachcianek. To także sygnał, że w Twoim organizmie brakuje kluczowych składników odżywczych. Najczęściej jest to niedobór węglowodanów złożonych, magnezu i witamin z grupy B. Regularne dostarczanie sobie tych składników z pewnością zmniejszy apetyt na słodkości.
Z jedzenia słodyczy w ciąży całkowicie muszą zupełnie zrezygnować kobiety, które mają nadwagę i/lub podwyższony poziom cukru we krwi.
Jeśli te problemy Ciebie nie dotyczą, od czasu do czasu możesz sobie pozwolić na słodką przekąskę – najlepiej nie częściej niż raz w tygodniu i w bardzo małych ilościach. Za każdym razem postaraj się wzbogacić słodycz o coś wartościowego. Jeśli więc sięgasz po kilka kostek czekolady, niech to będzie czekolada gorzka, a nie mleczna. Do porcji lodów dodaj świeże owoce i orzechy, a jeśli masz ogromną ochotę na ciastka, wybierz owsiane lub pełnoziarniste. Pamiętaj też, że jedzenie słodyczy w ciąży wzmaga huśtawki nastrojów i na dłuższą metę obniża samopoczucie.
Czekoladki, batoniki czy ciasteczka to prawdziwe bomby kaloryczne, napakowane cukrami prostymi i kwasami tłuszczowymi typu trans. Pewnie zdajesz sobie sprawę, że żadna z tych substancji nie wpływa pozytywnie na Twój organizm ani na prawidłowy rozwój dziecka. Co więcej, mogą one doprowadzić do groźnych dla zdrowia dziecka schorzeń i komplikacji.
Jednym ze skutków diety bogatej w cukry proste jest cukrzyca ciążowa. Jeśli na nią chorujesz, Twoje dziecko może mieć wysoką masę urodzeniową, co oznacza dłuższy i trudniejszy poród. Jeśli cukrzyca ciążowa zostanie stwierdzona zbyt późno lub leczona nieprawidłowo, wiąże się z nią ryzyko przedwczesnego porodu, zaburzeń w rozwoju narządów dziecka, a nawet jego zgonu w łonie matki.
Zbyt dużo słodyczy w diecie to także puste kalorie. Czujesz się syta i nie masz już miejsca na wartościowy posiłek, a Twojemu dziecku brakuje witamin i składników mineralnych. Może to prowadzić do nadciśnienia tętniczego krwi, niedoboru potasu lub zatrucia ciążowego.
Uważaj także na kwasy tłuszczowe typu trans, którymi naszpikowane są sklepowe ciastka i batoniki. Ich nadmiar w Twojej diecie może wpłynąć na długość trwania ciąży i masę urodzeniową dziecka i prawidłowy rozwój jego układu nerwowego.
Wiemy, że nie da się z dnia na dzień zrezygnować ze słodkiego smaku. Na szczęście są zdrowe, wartościowe alternatywy dla batoników i ciastek. Czy możesz zastąpić słodycze?
Wystarczą 3 proste działania – porządek w jadłospisie, wsparcie partnera i regularne spożywanie posiłków:
Źródła: Heidi Murkoff, Sharon Mazel, „W oczekiwaniu na dziecko”, Dom Wydawniczy Rebis, Poznań 2016; www.ciaza.mp.pl; www.poradnikzdrowie.pl
Tagi: cukier, cukrzy, cukrzyca ciążowa, owoce, słodycze, zdrowa dieta
Dodaj komentarz