Pamiętaj, że prawidłowe wykorzystanie składników pożywienia jest możliwe wtedy, gdy posiłki zostaną właściwie rozłożone. Przerwy między posiłkami w ciągu dnia nie powinny być dłuższe niż cztery do sześciu godzin, ponieważ rosnące dziecko intensywnie czerpie składniki odżywcze.
Jak zauważyłaś, Twój apetyt poprawił się, czujesz potrzebę podjadania. W ten sposób Twój organizm daje Ci znać, że potrzebuje świeżego dowozu energii. Jest to naturalne i nie powinno Cię niepokoić. Możesz odczuwać głód nawet w nocy, szczególnie gdy ostatni posiłek spożyłaś na długo przed snem. Zadbaj, aby przerwa nocna nie była dłuższa niż 8–9 godzin. Nie zaspokajaj głodu słodyczami ani chipsami i nie podjadaj w nadmiernych ilościach.
Mówiąc o częstszych niż zwykle posiłkach, nie zachęcamy wcale do trzech lub więcej obiadów. Tylko główne posiłki, tj. śniadanie, obiad i kolacja, mogą być obfitsze. Pozostałe: II śniadanie, podwieczorek i dodatkowy posiłek przed snem powinny składać się z niewielkich porcji warzyw i owoców lub produktów mlecznych. Rozłożenie dziennej racji pożywienia na 5 lub 6 posiłków zmniejsza skłonność do tycia i zapewnia Twojemu dziecku stały dopływ niezbędnych składników energetycznych i budulcowych. Nawet jeżeli masz w ciągu dnia wiele nie cierpiących zwłoki zajęć, zadbaj o regularność posiłków. Pomocą w ich planowaniu będzie poniższa tabela.
Spożywaj 5-6 posiłków dziennie
|
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne – 100%
|
Śniadanie |
25%
|
II. śniadanie |
10%
|
Obiad |
30%
|
Podwieczorek |
5%
|
Kolacja |
20%
|
Posiłek przed snem |
10%
|
Tagi: apetyt w ciąży, chipsy, drugie śniadanie, głód, kolacja, obiad, owoce, podjadanie w ciąży, podwieczorek, posiłek, składniki budulcowe, składniki energetyczne, słodycze, śniadanie, warzywa
Dodaj komentarz