Cechy decydujące o świadomym i prawidłowym wyborze łyżeczki dla niemowlęcia lub nieco starszego dziecka (do 18 m. ż.):
- rozmiar –> zagłębienie łyżeczki powinno swobodnie mieścić się w jamie ustnej dziecka, a brzegi łyżeczki nie mogą zachodzić na linię dziąseł lub zębów;
- materiał –> łyżka powinna być sztywna, aby móc docisnąć nią środek języka i uzyskać domknięcie ust; najczęściej używane są łyżki z melaminy lub specjalnego plastiku;
- wykończenie –> istotne jest perfekcyjne wykończenie łyżeczki, łagodne wyprofilowane brzegi, stabilny trzonek, odporność na zarysowania (np. zębami dziecka), w których to rysach mogą gromadzić się resztki pokarmowe. Ważna jest także podatność na wielokrotną sterylizację;
- kształt –> preferowane są małe, płaskie, dość sztywne łyżeczki o niezbyt długiej części na której znajduje się pokarm (jeśli łyżeczka jest w tej części długa, łatwo sprowokować u dziecka odruchową reakcję wymiotną, gdyż łyżka będzie głęboko wyprowadzana do buzi dziecka).
Dodaj komentarz