Średnio uważa się, że w pierwszym trymestrze ciężarna powinna spożywać ok. 1800 kcal dziennie, w drugim 2200 kcal, a w trzecim nawet 2400 kcal. Dodatkowe kalorie zużywane są na potrzeby rosnącego dziecka oraz na wzmożoną przemianę materii ustroju. Reakcją na to zwiększone zapotrzebowanie jest poprawa apetytu, a także – lepsze wykorzystanie dostarczanych składników odżywczych.
W naszym kraju niedożywienie nie stanowi na szczęście poważnego problemu. Ważna jest jednak nie tylko ilość spożywanych produktów, ale i ich odpowiedni dobór. Bywa, że odżywiamy się nieprawidłowo, nie dostarczając organizmowi wszystkich ważnych składników w odpowiedniej ilości i proporcji. Niedobory pokarmowe w postaci niedostatecznej ilości minerałów i witamin w Twoim pożywieniu powodują, że mniejsza ich pula jest dostępna dla Twojego poczętego i rozwijającego się dziecka. Niedobór niektórych minerałów i witamin może powodować już we wczesnym okresie ciąży niedokrwistość, skłonność do bolesnych skurczów kończyn, a także – być przyczyną niektórych nieprawidłowości w przebiegu ciąży, w tym porodów przedwczesnych oraz niskiej masy urodzeniowej dzieci. Jednak ich nadmiar może być równie niekorzystny.
Powszechne w naszym kraju nadmierne spożywanie soli, węglowodanów i tłuszczów może z kolei sprzyjać otyłości, występowaniu zaburzeń przemiany materii (cukrzyca), nadciśnieniu tętniczemu. Problemy te mogą pojawić się w przebiegu ciąży i mieć także znaczenie dla rozwijającego się dziecka. Dlatego tak ważne jest, aby Twoja dieta była urozmaicona i zapewniała Tobie i Twojemu dziecku wszystkie niezbędne składniki.
Tagi: bolesne skurcze kończyn, cukrzyca, dieta, minerały, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość, niedożywienie, niska masa urodzeniowa dziecka, otyłość, poród przedwczesny, Potrzeby energetyczne, przemiana materii, składniki odżywcze, sól, tłuszcze, węglowodany, witaminy
Szukaj wśród imion męskich, żeńskich i uniwersalnych
Dodaj komentarz