Prebiotyki
Termin <prebiotyk > określa nie poddające się trawieniu składniki żywności, które selektywnie stymulują wzrost lub zwiększenie aktywności szczepów bakterii w jelicie grubym i dzięki temu wywierają korzystny efekt zdrowotny. Do składników tych należą oligosacharydy-galaktooligosacharydy (GOS) i fruktooligosacharydy (FOS). Występują one również w pokarmie kobiecym.
Naturalne oligosacharydy występują m.in. w owocach, w sałacie, zbożu, cebuli, czosnku, czy w bananach. Ułatwiają wchłanianie wapnia i fosforu, działają przeczyszczająco. Są również dodawane do mieszanek mlecznych, preparatów mlecznych dla dzieci starszych oraz do jogurtów.
Łączenie prebiotyku z probiotykiem daje wzajemne wzmocnienie korzystnego działania. Jest to szczególnie wskazane dla chorych, leczonych dzieci, zwłaszcza przy ograniczeniu diety, np. przy biegunkach czy wymiotach.
Dodaj komentarz