Probiotyki
Preparaty probiotyczne są to produkty zawierające żywe, ściśle określone drobnoustroje, które po zastosowaniu w odpowiedniej dawce, wywołują korzystne efekty zdrowotne w organizmie. Bakterie te stanowią fizjologiczną florę przewodu pokarmowego, potocznie nazwane są pałeczkami kwasu mlekowego: Lactobacillus i Bifidobakterium a także drożdze Saccharomyces boulardii. Uważa się, że flora bakteryjna przewodu pokarmowego tworzy złożony ekosystem, który stanowi naturalną barierę metaboliczną i immunologiczną, chroniącą jelito przed zasiedleniem przez bakterie patogenne. Noworodek rodzi się z jałowym przewodem pokarmowym, a karmienie pokarmem matki pozwala na kolonizowanie jego przewodu pokarmowego tymi właśnie „dobrymi„ bakteriami. Stanowi to jeden z kolejnych dowodów potwierdzających zdrowotne znaczenie karmienia naturalnego.
Probiotyki powinny być stosowane w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych – biegunkach, w trakcie i po leczeniu antybiotykami, w stanach rekonwalescencji po przebytych chorobach, jak również w stanach obniżonej odporności.
Znanych i dostępnych na rynku, jest wiele preparatów probiotycznych zawierających pojedyncze lub kilka szczepów pałeczek kwasu mlekowego. Preparaty probiotyków są też dodawane do niektórych preparatów mlecznych i jogurtów.
Dodaj komentarz