Dieta matki karmiącej powinna być pełnowartościowa, urozmaicona, bogata w płyny, witaminy i składniki mineralne (wskazane jest dodatkowo przyjmowanie preparatów witaminowo-mineralnych). Musi też zawierać odpowiednią ilość kalorii, aby wyrównać straty związane z wydzielaniem mleka. Zwykle produkowane jest ok. 850-900 ml na dobę.
Matka karmiąca powinna otrzymać ogółem około 2800-3400 kcal na dobę. Powinna zwiększyć spożycie białka o dodatkowe około 20 g na dobę, czyli do około 110-120 g na dobę. Rośnie też zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które w tym okresie wynosi 1-2 g dziennie.
Tak więc w diecie matki karmiącej powinny znaleźć się:
Wymienione produkty powinny znajdować się w 4-5 posiłkach dziennie.
W czasie karmienia nie wolno:
Zakazy te są oczywiste. Należy jedynie w tym miejscu przypomnieć również o tzw. biernym paleniu. Jest to narażenie na uszkadzające zdrowie przebywanie w atmosferze dymu tytoniowego. Groźne nie tylko dla Twojego dziecka, ale również dla Ciebie. Okres karmienia nie jest okresem stosowanym dla odchudzania się. Karmiąc, zajmując się dzieckiem i domem, bardzo szybko powrócisz do dawnej figury. Jedynym, co Ci w tym może przeszkodzić, jest właśnie niepotrzebne podjadanie słodyczy. Nie oznacza to oczywiście, że od czasu do czasu nie możesz zjeść lodów czy innego ulubionego deseru. Ale zamiast cukierów czy czekoladek wybierz garść suszonych śliwek lub rodzynek. W ten sposób dodatkowo uzupełnisz żelazo, jak również zapewnisz sobie prawidłowe wypróżnienia.
Dodaj komentarz