Odpornościowe właściwości mleka kobiecego polegają głównie na obecności w nim immunoglobulin, komórek immunologicznie kompetentnych oraz laktoferrytyny, lizozymu, interferonu gamma, aktywnych peptydów zwanych cytokinami i czynników wzrostu. Z immunoglobulin najważniejsze znaczenie ma frakcja wydzielnicza immunoglobuliny A-IgAs. Wydzielana jest przez komórki nabłonkowe przewodów wyprowadzających gruczołów mlecznych, oraz w mniejszej ilości w jelicie dziecka. Immunoglobulina IgAs w największym stężeniu występuje w siarze. Duże ilości tej immunoglobuliny otrzymywane wraz z mlekiem matki działają ochronnie głównie na terenie przewodu pokarmowego. Mają działanie przeciwzapalne, immunomodelujące i przeciwbakteryjne.
Komórkami immunologicznie kompetentnymi nazywamy upostaciowane elementy krwi odpowiadające za odporność typu komórkowego. Są to leukocyty, monocyty, makrofagi, neutrofile oraz limfocyty B i T. Komórki te przechodzą z krążenia matki bezpośrednio do pokarmu. Są przygotowane do zadań obronnych i żernych. Obdarzone są pamięcią immunologiczną matki i gotowe do konfrontacji z antygenem. Tak więc dziecko karmione pokarmem swojej matki otrzymuje od niej nie tylko gotowe przeciwciała ale też obronę komórkową. Stanowi ona wzorzec dla kształtowania się immunologicznej odpowiedzi dziecka oraz chroni je bezpośrednio w okresie immunologicznej niewydolności, która towarzyszy pourodzeniowemu okresowi nawet donoszonych noworodków. Obrona immunologiczna donoszonego noworodka, jak już pisaliśmy, opiera się w zasadzie wyłącznie na immunoglobulinie G(IgG). Właśnie pokarm matki stanowi w tym względzie zaplanowane przez naturę uzupełnienie niedoborów immunologicznych noworodka. Jałowy pokarm kobiecy, wolny od czynników zakaźnych a dostarczający tak wiele wyżej wymienionych cennych substancji chroni dziecko przed zakażeniem.
Dodaj komentarz