Anemia w ciąży

Anemia to niedokrwistość, czyli zbyt mała zawartość hemoglobiny we krwi. Jaki ma to związek z kobietami w ciąży?

Przyszłe mamy są szczególnie narażone na anemię, która dotyka według różnych źródeł nawet 30-60% przyszłych mam, w zależności od regionu zamieszkania. Podstawową przyczyną tej skłonności jest fakt wzrostu objętości krwi w ciele ciężarnej o nawet 20-30%! Niedobory składników odżywczych sprawiają, że organizmowi brakuje mocy przerobowych na wytworzenie dodatkowej liczby krwinek.

Łagodne postacie anemii w czasie ciąży są dość powszechne, poważniejsze zaburzenia mogą już jednak oznaczać współistnienie innych problemów zdrowotnych lub bardziej drastyczne niedobory.

Rodzaje anemii w czasie ciąży

Zasadniczo okresie ciąży rozróżnia się trzy główne typy anemii:

  • Anemię spowodowaną niedoborem żelaza – z powodu braku żelaza organizm nie jest w stanie produkować hemoglobiny; to najczęstsze zjawisko w ciąży;
  • Anemię spowodowaną niedoborem kwasu foliowego – brak kwasu foliowego ogranicza produkcję czerwonych krwinek;
  • Anemię spowodowaną niedoborem witaminy B12 – również niedobór witaminy B12 spotykany zwłaszcza u weganek może powodować niską produkcję czerwonych krwinek.

Do anemii predysponują przede wszystkim takie czynniki jak ciąża mnoga, liczne wymioty w pierwszym trymestrze, bliskość dwóch ciąż po sobie, młody wiek matki, wcześniejsza historia anemii oraz dieta uboga w produkty zawierające żelazo. Do podstawowych symptomów anemii zaliczają się:

  • bladość skóry, ust i paznokci;
  • uczucie słabości i zmęczenia; problemy z koncentracją;
  • zawroty głowy;
  • uczucie duszności i przyspieszone bicie serca.

Anemię potwierdzają badania krwi – morfologia (oznaczenie hemoglobiny oraz hematokrytu) oraz poziom żelaza we krwi.

Czym grozi anemia w ciąży?

Poważna lub nieleczona anemia może powodować poważne komplikacje, w szczególności:

  • przedwczesny poród lub niską wagę urodzeniową;
  • depresję poporodową;
  • anemię u dziecka;
  • opóźnienia rozwojowe płodu;
  • wady cewy nerwowej w przypadku anemii spowodowanej niedoborem kwasu foliowego.

Zapobieganie i leczenie anemii w ciąży

Optymalnie byłoby nie dopuścić do rozwoju anemii w ogóle. W tym aspekcie najważniejsza jest dieta bogata w produkty zawierające żelazo (wątroba, czerwone mięso, fasola, orzechy, suszone owoce, szpinak) oraz witaminę B12 (nabiał, jaja), a także przyjmowanie suplementów z kwasem foliowym. W przypadku stwierdzenia anemii Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca podawanie po 16 tygodniu ciąży suplementów żelaza na poziomie 27-30 mg na dobę – tylko, jeśli zmierzony poziom ferrytyny wynosi poniżej 60 g/ml. Do 16 tygodnia suplementy podaje się wyłącznie w przypadku spadku hemoglobiny poniżej 11 g/dl!

Uwaga! Suplementacja żelazem może mieć skutki uboczne, w związku z tym zaleca się ją wyłącznie ciężarnym o potwierdzonej badaniami anemii! Dla wszystkich innych kobiet wskazana jest zdrowa dieta!

 


Bibliografia:

https://www.forumginekologii.pl/artykul/zalecenia-dotyczace-suplementacji-zelaza-w-poloznictwie-i-ginekologii

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/anemia-during-pregnancy/art-20114455

https://www.webmd.com/baby/guide/anemia-in-pregnancy#3

 

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Twoje korzyści z rejestracji

  • Kody rabatowe na ubranka dla dzieci wysyłane na Twój e-mail
  • SMS ze zniżkami do sklepów z zabawkami
  • Zaproszenia do darmowych szkoleń online z nagrodami
  • Darmowy newsletter z poradami dla młodych mam i kobiet w ciąży
  • Bezpłatny e-magazyn Niebieskie Pudełko
  • Podcasty tematyczne, infografiki oraz webinaria do pobrania
  • Bezpłatne poradniki do pobrania w PDF
  • Konkursy z nagrodami
  • Udział w Niebieskim Konkursie
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Forum

Forum
Advertisement

Imiona