Przyszłe mamy są szczególnie narażone na anemię, która dotyka według różnych źródeł nawet 30-60% przyszłych mam, w zależności od regionu zamieszkania. Podstawową przyczyną tej skłonności jest fakt wzrostu objętości krwi w ciele ciężarnej o nawet 20-30%! Niedobory składników odżywczych sprawiają, że organizmowi brakuje mocy przerobowych na wytworzenie dodatkowej liczby krwinek.
Łagodne postacie anemii w czasie ciąży są dość powszechne, poważniejsze zaburzenia mogą już jednak oznaczać współistnienie innych problemów zdrowotnych lub bardziej drastyczne niedobory.
Zasadniczo okresie ciąży rozróżnia się trzy główne typy anemii:
Do anemii predysponują przede wszystkim takie czynniki jak ciąża mnoga, liczne wymioty w pierwszym trymestrze, bliskość dwóch ciąż po sobie, młody wiek matki, wcześniejsza historia anemii oraz dieta uboga w produkty zawierające żelazo. Do podstawowych symptomów anemii zaliczają się:
Anemię potwierdzają badania krwi – morfologia (oznaczenie hemoglobiny oraz hematokrytu) oraz poziom żelaza we krwi.
Poważna lub nieleczona anemia może powodować poważne komplikacje, w szczególności:
Optymalnie byłoby nie dopuścić do rozwoju anemii w ogóle. W tym aspekcie najważniejsza jest dieta bogata w produkty zawierające żelazo (wątroba, czerwone mięso, fasola, orzechy, suszone owoce, szpinak) oraz witaminę B12 (nabiał, jaja), a także przyjmowanie suplementów z kwasem foliowym. W przypadku stwierdzenia anemii Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca podawanie po 16 tygodniu ciąży suplementów żelaza na poziomie 27-30 mg na dobę – tylko, jeśli zmierzony poziom ferrytyny wynosi poniżej 60 g/ml. Do 16 tygodnia suplementy podaje się wyłącznie w przypadku spadku hemoglobiny poniżej 11 g/dl!
Bibliografia:
https://www.webmd.com/baby/guide/anemia-in-pregnancy#3
Tagi: anemia, anokreksja, brokuły, ciąża, czerwone krwinki, czerwone mięso, hemoglobina, mikroelementy, niedobory witamin, niedokrwistość, niedotlenienie macicy, owoce cytrusowe, pomidory, ryby, składniki odżywcze, suplementy diety, szpinak, truskawki, wady wrodzone dziecka, witamina C, żelazo
Dodaj komentarz