Kwas foliowy może zmniejszać częstość występowania wad ośrodkowego układu nerwowego. Odkryty w latach 30., a zsyntetyzowany w 1946 roku kwas foliowy należy do grupy witamin B. Spełnia w organizmie ogromnie ważną rolę, biorąc udział w procesach związanych z podziałami komórkowymi oraz syntezą białek.
Najbardziej podatne na niedobór kwasu foliowego są układy, w których występuje szybkie namnażanie się komórek: szpik kostny, nabłonek wyścielający przewód pokarmowy, a przede wszystkim zarodek (tu szybkość namnażania i podziałów komórkowych jest olbrzymia – nie mająca porównania z całym późniejszym życiem).
W organizmie magazynem kwasu foliowego jest wątroba oraz krwinki czerwone. Niedostateczne spożywanie produktów bogatych w kwas foliowy powoduje wyczerpywanie się jego zapasów w organizmie i w konsekwencji może być przyczyną niedokrwistości megaloblastycznej.
W okresie ciąży dochodzi do obniżenia zapasów kwasu foliowego w organizmie, co związane jest przede wszystkim ze zwiększonym zapotrzebowaniem rozwijającego się dziecka.
Zapotrzebowanie na kwas foliowy w okresie ciąży wzrasta 2–4 razy.
Dlatego dieta kobiet ciężarnych powinna być szczególnie bogata w produkty zawierające duże ilości tej witaminy, a więc: ziarna zbóż, brukselkę, kalafior, szpinak, pomarańcze, drożdże, wątrobę. W latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych stwierdzono we krwi kobiet rodzących dzieci z wadami układu nerwowego znamiennie mniejszą zawartość kwasu foliowego.
Potwierdzono związek częstości występowania wad ośrodkowego układu nerwowego z niedoborem kwasu foliowego. Podawanie kobietom planującym ciążę 0,4 mg kwasu foliowego dziennie i kontynuowanie jego podawania w pierwszym trymestrze ciąży pozwala zmniejszyć ryzyko tej ciężkiej patologii dziecka nawet o 30–50%.
Wyższe dawki powinny przyjmować kobiety, które w przeszłości urodziły dziecko z wadą ośrodkowego układu nerwowego, wówczas ryzyko wystąpienia tej patologii u kolejnego dziecka ulega znacznemu obniżeniu. Także kobiety przyjmujące leki zmniejszające wchłanianie się kwasu foliowego z przewodu pokarmowego (np. niektóre leki przeciwpadaczkowe) powinny przyjmować większe dawki tej witaminy.
Podawanie preparatów kwasu foliowego wszystkim kobietom, szczególnie w najważniejszym okresie – przed ciążą – jest praktycznie niewykonalne (duży odsetek nieplanowanych ciąż).
Biorąc pod uwagę, że wady ośrodkowego układu nerwowego należą do najczęściej występujących, a rokowanie w ich przypadku jest zazwyczaj niepomyślne, w wielu krajach rozważa się wzbogacanie kwasem foliowym niektórych produktów żywnościowych, np. pieczywa, aby profilaktyką objąć możliwie jak największą ilość kobiet w wieku rozrodczym. W Polsce działa, powołany przez Ministerstwo Zdrowia, zespół ekspertów zajmujący się tym problemem.
Tagi: brukselka, czerwone krwinki, drożdże, kalafior, kwas foliowy, nabłonek wyścielający przewód pokarmowy, niedokrwistość megaloblastyczna, ośrodkowy układ nerwowy, podziały komórkowe, pomarańcze, synteza białek, szpik kostny, szpinak, wątroba, wątróbka, witamina B, zarodek, ziarna zbóżSzukaj wśród imion męskich, żeńskich i uniwersalnych
Dodaj komentarz